Reizen is het mooiste wat er is. Of je nou gaat backpacken in de tropen, in een mooi resort aan het strand verblijft of op vakantie gaat in eigen land: de eindeloze aaneenschakeling van nieuwe ervaringen en indrukken is onvergetelijk. Maar waar je ook naartoe gaat, elke vakantieganger wordt wel eens ziek. Reizigersdiarree kan zelfs de meest doorgewinterde reiziger overvallen, maar wat is nou eigenlijk de oorzaak en voor welke bacteriën moet je goed oppassen?
E.coli is een bacterie die je kan oplopen na het eten van rauw voedsel en is de grote boosdoener van een voedselinfectie. Vooral in het buitenland moet je kritisch zijn op wat je in je mond stop, want gemiddeld krijgt 30% van de reizigers in risicogebieden te maken met reizigersdiarree. In landen als Egypte, Mexico en India is het helemaal oppassen geblazen want daar krijgt zelfs 80% van de reizigers op den duur last van de gevreesde Delhi Belly.
De E.coli-bacterie is ingedeeld in zes verschillende groepen, en EHEC (Enterohemorragische E.coli) is daarvan de meest beruchte. Om deze bacterie op te lopen hoef je niet ver voor op reis, want je kan in theorie ook ziek worden van slecht verhit vlees op de barbecue, filet americain en zelfs na een bezoekje aan de kinderboerderij. In 2011 hield de EHEC-bacterie heel Europa in zijn greep toen verschillende ziektegevallen werden gemeld in Duitsland. De infectie werd in verband gebracht met komkommer, taugé en fenegriekzaad uit Egypte, maar waar de bacterie daadwerkelijk vandaan kwam blijft een raadsel.Hoe dan ook kan een besmetting met de EHEC-bacterie gevaarlijk zijn. EHEC gaat gepaard met diarree, buikpijn, braken, misselijkheid, darmbloedingen, kan nierschade veroorzaken en is in sommige gevallen zelfs fataal. Er is geen medicijn tegen EHEC, dus preventie is het beste wat je kunt doen.
Reizigersdiarree komt vaak door het eten van onvoldoende verhit vlees of door slechte hygiënische omstandigheden. Voorkomen kan door goed te letten op hygiëne in de keuken en tijdens het koken. Op reis geldt: Cook it, peel it, boil it or forget it.
Hoe goed je ook hebt opgelet, het kan gebeuren dat je toch ziek wordt. Bijvoorbeeld van het eten van street food of na een buffetmaaltijd in een restaurant. Een besmetting met EHEC leidt vaak tot ernstige diarree met heftige buikkrampen en sommige mensen hebben last van misselijkheid en moeten overgeven. Het grootste risico van een besmetting met EHEC is uitdroging, en dat kan vooral bij baby’s en ouderen levensbedreigend zijn.
Alleen water drinken is dan niet voldoende en de GGD adviseert om in zo’n geval ORS te gebruiken. ORS staat voor Oral Rehydration Salts en is een mix van glucose (suiker) en mineralen (zouten). Dit goedje zorgt ervoor dat de opname van water wordt bevorderd en is zowel op reis als thuis onmisbaar in je EHBO-setje.
Reizigersdiarree duurt doorgaans twee tot negen dagen en gaat vaak vanzelf weer over. Neem contact op met een arts als je last hebt van koorts of bloederige diarree, of wanneer de klachten langer aanhouden.
Geen reacties gevonden.